KLIMAX, MENOPAUZA
A klimaxot elkerülni nem lehet,
de a tüneteit természetes módszerrel
mérsékelhetjük, megszüntethetjük!

MENÜ

Veszélyes, ha korán jön a klimax!


A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

Több évtizedes kutatás eredményei

Azoknak a nőknek, akiknél korán következik be a menopauza időszaka, közel kétszer olyan nagy az esélyük a csontritkulásra, mint a többieknek – áll a svéd Skåne University Hospital tanulmányában. A kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet a korai klimaxnak a csontritkulás kialakulására, a csonttörésekre és végső soron a mortalitásra.

A több évtizeden áthúzódó felmérésben 390 észak-európai nőt vizsgáltak, akiknek átlagéletkora 48 év volt. Őket két csoportra osztották: az egyik csoportban 47 éves kor előtt jelentkezett a menopauza, a másikban utána. Mindegyiküknek megmérték a csontsűrűségét, és ezt a vizsgálatot megismételték 77 éves korukban is. Ezt a kort már csak 298 nő élte meg és közülük 100 már nem vett részt az ismételt mérésben. A megmaradt 198 résztvevő eredményei a következőket mutatták:

A korai menopauzát átélő nőknek 56 %-a szenvedett csontritkulástól 77 éves korára, míg a másik csoportnak csupán 30 %-a. Ebből szinte egyenesen következik, hogy az első csoportnak 44,3 %-a nézett már szembe csonttöréssel, míg a második csoportnak mindössze 30,7 %-a. A halálozási is arány is hasonlóképpen alakult: a korai menopauzát megélő nők 52,4 %-a, míg a másik csoportnak csupán 35,2%-a nem élte meg a 77 évet.

A kutatás vezetői elmondták, hogy bár egyértelműen bebizonyosodott, hogy a korai klimax jelentős rizikófaktora a csontritkulásnak, a csonttörésnek és a halálozásnak, de nem szabad megfeledkezni egyéb tényezők és az orvosi ellátás szerepéről sem.

A csontritkulás fékezhető

Az osteoporosis tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, aminek következtében csökken a csont tömege, de ezzel párhuzamosan a csont szerkezetében (minőségében) is átalakulás megy végbe, a csontgerendák elvékonyodnak, ami miatt a csont törékennyé válik. A csontritkulás függ a kortól és a genetikától, de rizikótényezők között számos olyan is akad, amely egészségtudatos magatartással elkerülhető. Bizonyítható, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód jelentősen megnöveli a csontritkulás kockázatát. Utóbbira bizonyíték, hogy a fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek. Vagyis a fizikai aktivitás lehet a megelőzés és a folyamat fékezésének egyik kulcsa.

Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, de a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés.

A menopauzát is érdemes kontrollálni

A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Az érintettek megtapasztalhatják a hőhullámokat, az éjszakai izzadást, az alvás- és hangulatzavarokat, a vizelettartási nehézségeket, a vaginális diszkomfortot, illetve a súlygyarapodást.

Mivel a változókori tünetek jó része az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén meg kell vizsgálni a hormonpótlás lehetőségét. A döntés megszületése előtt a páciensnek mindenképpen szükséges részt vennie egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, más vizsgálatokon is. A hosszú távú egészségét és a kellő információkat figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést, amelynek fő törekvése a legkisebb, még hatékony adag előírása.

- A szükséges hormonpótlást feltétlenül egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni.- javasolja dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza.
 
Forrás:
Életforma.hu

 

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

Növelheti a munkahelyi hiányzások számát a
menopauza

 

Azok a nők, akiknél a klimaxos tünetek erősebbek, nagyobb valószínűséggel többet is hiányoznak a munkahelyükről, vagy kevésbé képesek a hatékony munkára - derült ki egy holland tanulmányból.

 

"Ha valakinek igazán erősek a menopauzás tünetei, amelyek álmatlanságot, hangulati ingadozást és ingerlékenységet okozhatnak, lehet, hogy betegszabadságot vesz ki"- mondta el Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lenox Hill Kórház szülész-nőgyógyásza. A menopauza többnyire a 45 év feletti nőknél jelentkezik, és a végét jelenti a női havi periódusnak, mivel a petefészek egyre kevesebb ösztrogént és progreszteront termel.

A fizikai tünetek kevésbé befolyásolják a hiányzások számát

Bár korábbi tanulmányok már vizsgálták a klimax hatását a munkavégzésre, azok csak a dolgozói hatékonyságot vizsgálták és nem magát a munkára való képességet. Ez az új kutatás az első, amely a munkára való képességet vizsgálja, valamint azt, hogy a tüneteket figyelembe véve, mennyit fog valaki hiányozni a munkahelyéről. A kutatásba 200 negyvenöt-és hatvan év közötti nőt vontak be. Az eredményekből kiderült, hogy a menopauza közismertebb tünetei, mint például a hőhullámok vagy más fizikai tünetek kevésbé befolyásolták a nők munkavégzési képességeit. A nők életére inkább a lelki tünetek, mint a szorongás, depresszió és az álmatlanság hatott igazán.

A tanulmány a Menopause legutóbbi számában jelent meg.

(Medipress)

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

Menstruáció, hormonok, klimax - Antal Vali előadásának összefoglalója

 

A hormonok története:

"hormon" – ógörög "hormao" = megindítok, serkentek
A hormonok olyan összetett biokémiai anyagok, amelyek valamit elindítanak a szervezetben, reakciókat váltanak ki, és bizonyos tevékenységre ösztönöznek szerveket.
németül "hírnökanyag" a nevük, angolul "messenger"
egyes források szerint a hormon név Hermészre a görög istenek küldöncének a nevére vezethető vissza
mindössze 150 éve sejtjük létezésüket
Arnold Berthold (1803-1861) német kutatóorvos kakaskísérlete az ivarmirigyekkel
a hormonkutatás modern tudományos alapjait Ernst H. Sterling angol kutató fektette le 1905-ben. Felismerte, hogy vannak bizonyos anyagok a szervezetben, amelyeket a mirigyek választanak ki elenyészően kis mennyiségben, és ezek döntenek arról, hogy boldogok, vagy lehangoltak vagyunk-e, harmonikus-e a szerelmi életünk, törpék vagy óriások, zsenik vagy idióták leszünk-e.
kialakult alig 100 éve az endokrinológia ("endokrin"=belső elválasztáshoz kötött)
Jelenlegi tudásunk szerint több, mint 1.000 hormon dolgozik a testben, amelyből eddig alig több, mint 100-at ismerünk.
Egy analizált hormon neve mögött sokszor több különböző vegyület is rejtőzhet, mint például az ösztrogén, ami valójában több mint 30 hormon összefoglaló neve.

A hormongyár működése:

Egy jól szervezett gazdasági vállalat, igazgatóval, vezetőséggel, középvezetőkkel, beosztottakkal, és egy jól kiépített kommunikációs rendszerrel, ahol mindenki tudja, hogy mi a dolga.
A legfelsőbb főnök a hipotalamusz
Az agy babszem nagyságú része
itt zajlik valamennyi fontos életfolyamat összehangolása (hőszabályozás, ébrenlét és alvás, légzés, vérnyomás, éhség, vízháztartás, szexuális funkciók)
ha a hipotalamusz azt az infót kapja, hogy valamely okból kell egy hormon, azonnal hírnökanyagot küld a megfelelő paranccsal a vezetőséghez

A vezetőség a hipofízis (agyalapi mirigy)
cseresznye nagyságú, egy elülső és egy hátsó lebenyből áll – egyenrangú vezetők
vagy továbbítja a parancsot egy szinttel lejjebbre, azaz hipofízishormonokat termel, amelyek elmennek más mirigyekhez átadni a további hormontermelésre vonatkozó parancsot (alárendelt szerepű hírnökanyagok): kortikotropin (ACTH) – mellékvesék, tireotropin (TSH) – pajzsmirigy, gonadotropin – petefészkek, herék
vagy olyan saját hormonokat termelnek, amelyek közvetlenül a célállomásra mennek kiváltani a kellő reakciót: szomatotropin (STH) – növekedés, vazopresszin – vízháztartás, oxitocin – szülés, szoptatás

A középvezetés: A hipofízis parancsára dolgoznak, és olyan hormonokat állítanak elő, amelyek a szervezetben különböző folyamatokat indítanak el.
mellékvesekéreg: kortizon (gyulladásgátló folyamatokat indít el), aldoszteron (a kálcium- és nátriumháztartást ellenőrzi)
pajzsmirigy: tiroxin és trijód-tironin (anyagcserét, életritmusunkat és a lelkiállapotunkat befolyásolja)
petefészkek: ösztrogének (külső jegyek, bőr állapota, nemi jellegek, szaporodás)
herék: tesztoszteron

Beosztottak:
valamennyi szerv, a vérkeringés és az anyagcsere (szív, máj, vesék, gyomor, bél, tüdő, csontok, izmok, bőr, szövetek, nemi szervek, erek)
mind a hormonok parancsainak engedelmeskednek

Kommunikációs rendszer: az idegek
már a hírnökanyagok együttese egy kifejlett kommunikációs rendszer, amelyek munkáját az idegek úgy segítik, mint az internet, a telefon vagy a fax a való életben
ezernyi finom elágazással érkeztetik, csoportosítják, feldolgozzák és továbbítják az információkat

A magányos harcosok:

Hasnyálmirigy (pancreas): Ez állítja elő az inzulint és a glükagont, amelyek a vércukorszintet szabályozzák. Nem is annyira a főnökség parancsaira reagál, hanem inkább arra, amit táplálékként magunkhoz veszünk.
Mellékvesevelő: Azonnal reagál a megfelelő agyi impulzusokra, veszély- és stresszhelyzetben adrenalint és noradrenalint választ ki.
Tobozmirigy: A belső óránk, sötétben automatikusan melatonint (nyugtató-altató-beforduló hormon) termel.
Olyan hormonszerű anyagok, amelyek csak az agy, illetve az immunrendszer sejtjeiben aktivizálódnak:
agysejteken belüli impulzusokat továbbító hormonok (neurotranszmitterek, neuropeptidek)
legismertebb képviselőjük a szerotonin (depresszióhormon), és az endorfinok (boldogsághormonok), a szervezet saját "morfium" hormonjai, amelyek testi és lelki fájdalomcsillapítók

immunrendszer sejthormonjai:
a gamma-interferonok, amelyek az öngyógyító folyamatokat indítják el, működésbe hozzák a gyilkos- és falósejteket, megsemmisítik a kórokozókat
és az interleukin, amely aktivizálja a védekező sejteket a kórokozók ellen, és kiváltja betegség esetén a gyógyító lázat és az alvást

A női ciklus egy hormonális mestermű:

Az első menstruációs vérzés jelentkezése előtt a hipofízis (agyalapi mirigy) termelni kezdi a tüszőstimuláló hormont, amely leadja a jelzést a petefészeknek, hogy lassan megkezdheti az ösztrogéntermelést.
Néhány évvel később, amikor már megfelelően aktív az ösztrogéntermelés, megtörténik az első tüszőrepedés – a lány innentől termékeny.
Azután színre lép a progeszteron a gesztagének csoportjából, amely az ösztrogénnel vállvetve gondoskodik arról, hogy rendszeres legyen a ciklus.
Ahhoz, hogy megkezdődhessen a progeszterontermelés, a hipotalamusz beindít egy másik hormont, a gonadotropin releasing hormont (GRH), amelynek hatására a ciklus közepén elkezdenek érni a petehólyagocskák. Kb. két hét múlva a legrátermettebb beérik, és a többi nem nő tovább.
Amikor az egy szem érett tüsző megreped, beszáll a játékba a luteinizáló hormon (LH), amelynek hatására végérvényesen kiszabadul a pete, amely megindul a petevezetékben a méh felé.
Mindeközben a fennmaradó sárgatestben nagy mennyiségű újabb progeszteron képződik, és az ösztrogéntermelődés is folytatódik. Ezek háttérmunkájának köszönhetően felkészül a méh a két eshetőségre:

ha megtermékenyül útközben a pete, akkor az ösztrogén felépíti a nyálkahártyát a beágyazódásra
Ha nem jut be a méhbe megtermékenyített petesejt, akkor a progeszteron a méh nyálkahártyáját három rétegre szétválasztva kilöki a petét, és ezáltal megjön a menstruáció

A hormonok tökéletes összjátékának az eredménye minden szervünk és a bennük lejátszódó éltető folyamatok zavartalan működése.

A test tehát valamennyi szervével, sejtjével hormonjával és biokémiai folyamatával olyan, mint egy tökéletesen megtervezett és jól bejáratott gépezet.

De mint minden gépnek, ennek is lehetnek hibái:

talán nem gondozták megfelelően,
vagy rossz üzemanyagot választottak a működtetéséhez

Mitől alakul ki hormonzavar? Minden ok az életformánkban keresendő!

a táplálkozásban
a tápanyagellátottságban
a szokásainkban
a lelki és szellemi beállítottságunkban

Amit utálnak a hormonok:

Dohányzás, alkohol, szintetikus kábítószerek
Tartós stressz
Cukor
Nagy mennyiségű állati fehérje
Mozgáshiány
Oxigénhiány
Elsavasodott szervezet
Túl sok szénhidrát
Vízhiány
Mesterséges fény (TV, monitor, neon)
Túl hangos zene
Szintetikus illatok
Szintetikus gyógyszerek

Amit szeretnek a hormonok:

friss levegő
tiszta víz
friss, természetes, élő táplálék
őszinte nevetés
szerelem
csókolózás
simogatás, ölelés
nagylelkűség
mértékletes sport
tánc
erdei séta
napfény
természetes illatok
harmónia

Amit az ösztrogénekről tudni kell:

Több, mint 30 féle különböző hormont takarnak
a női testet irányító szuperhormon
függ tőle az:
alak (a súly nem!!!)
külső
szépség
ciklus
fogamzókészség
terhesség
klimax
ellenállóvá tesz a szív és érrendszeri betegségekkel szemben (segíti a HDL "jókoleszterin" képződést)
felélénkíti a "ránctalanító" hialuronsav termelést
elősegíti, hogy a szövetek optimálisan kössék meg a vizet
felelősek a másodlagos nemi jegyekért: mell, haj, szőrzet mennyisége és minősége
faggyúmirigy működést normalizálja
vágyat ébreszt a férfiakban (fajfenntartás)
véd a csontritkulás és a demenciális betegségek ellen

A klimax, ami elvileg nem is létezik

A klimax sem az állatvilágban, sem a természeti népeknél, sem a távolkeleti és dél-amerikai kultúrákban nem fordul elő, csak nálunk civilizált szintetikus életet élő embereknél. Nálunk is csak az elmúlt párszáz évben tesznek róla említést. A klimaxot – hasonlóan a többi betegséghez – magunknak idézzük elő a természetidegen és elkorcsosult életformánkkal. Nézzük meg, hogyan is működik a klimax:

Nem az ösztrogén az első, amelynek mennyisége elkezd megfogyatkozni.
Elsőként más hormonok állítják le, illetve korlátozzák jelentős mértékbe a tevékenységüket:

A legelső önleállító a sárgatest hormon, a progeszteron, amely eleinte ösztrogénfelesleghez vezethet, mivel hiányzik az ösztrogén ellenfele (hattyúdal). A nő még menstruál, de rövidebbek a ciklusok, mert már nincs tüszőrepedés, tehát kimarad a sárgatest szakasz.
Az előző folyamat évekig eltarthat, és még mielőtt elkezdene csökkenni az ösztrogénszint, a test még utoljára megpróbál segíteni magán: mozgósítja a tüszőstimuláló és a luteinizáló hormonokat, amelyeknek az a feladata, hogy még egyszer fokozott ösztrogéntermelésre ösztökéljék a petefészket
Ha ez a furfang nem jön össze, csak utána – sokszor évekre rá – kezd el leállni az ösztrogén.
Ez a kétségbeesett hormonháború kellemetlen tünetekkel jár: rosszullét, hőhullámok, fejfájás, levertség, érzelmi ingadozások, sírógörcsök, túlterheltségi szindrómák, idegesség, álmatlanság.
A tünetek hevessége a hormonok ingadozásának az erősségétől függ, és attól, hogy ez az ingadozás mennyire hat ki a többi szervet és folyamatot működtető hormon munkájára

Hormonális problémákat kiváltó okok:

Fogamzásgátló abbahagyása
Életkorra jellemző hormonális változások
Xenoösztrogént tartalmazó vegyületek szervezetbe kerülése
Szteroid és mineralokortikoid típusú vegyületek szervezetbe kerülése (gyógyszerek, kozmetikumok, élelmiszeradalékok)
Lelki problémák
A hormonegyensúly megborulása, androgén túltengés
Nagyipari állattartásból származó hús fogyasztása
Pubertáskori bőrproblémákra felírt hormontartalmú gyógyszerek szedése (Diane35, Roacuttan)
Túl sok csapvíz fogyasztása (a vízművek nem tudja szűrni a gyógyszeres hormonmaradványokat)
Nem megfelelő táplálkozás

 A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

Így látják a klimax utáni hormonkezelést tíz év után:

Tíz évvel ezelőtt nagy port kavart egy amerikai vizsgálatsorozat eredményeit összegző közlemény, amelyben a szerzők a változókorban lévő nők hormonterápiás kezelése ellen foglaltak állást. Az ajánlás hatására világszerte nagyon visszaesett a hormonpótlás mellett döntő páciensek és orvosok száma

Minden órában elveszítünk egy 55 év feletti nőt!

 

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Az infarktus első „tünete" sokszor a végzetes roham, és bár ez elsősorban még mindig a férfiakat veszélyezteti, mára a szív- érrendszeri betegségekkel szemben a nők sem védettek - különösen a menopauza évei alatt és után. A témáról dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.

A menopauzával a nők védettsége is megszűnik

Az összes női halálozás több mint 50 százalékáért a szív-érrendszeri betegségek felelősek. Minden órában elveszítünk egy 55-74 éves nőt. Döbbenetes tények, amelyek ellen a leghatásosabb védekezés: az életmódváltás.
Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ám ez ma már csak annyiban igaz, hogy náluk később alakul ki, de ma a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok. Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns -, és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik és a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer kór kifejlődése is. Ugyanígy tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen maga az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat.

Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani
Ha már megkaptuk a szív- és érrendszeri betegségeket, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól állandó kezelésre van szükség. Azonban a már kialakult betegség esetén is fontos lenne az életmódváltás. A legfrissebb statisztikák is mutatják, hogy az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva háromszor nagyobb volt a kockázata, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Ugyanez igaz a társbetegségre, például a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és - koleszterinszintre is. Éppen ezért lenne döntő jelentőségű a megreformált életmód és a veszélyeztetettek kiszűrése.
Sajnos hajlamosak vagyunk mindig mástól várni a megoldást, a magas vérnyomásra, a diabéteszre is csak egyetlen kiutat látunk: az orvos által felírt gyógyszereket. Holott a saját egészségünk a saját felelősségünk – ezt egyre erőteljesebben kell tudatosítanunk.

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

Összefoglaló a változó korról, a menopauzárólMás néven menopauza vagy klimax a menstruáció élettani megszűnése a csökkenő petefészek működés következtében.

A természetes menopauza általában 50 éves kor körül jelentkezik. Korai menopauza esetén a petefészek működése 40 éves kor előtt szűnik meg. Mesterséges menopauza a petefészkek műtéti eltávolítása vagy kismedencei sugárkezelés következtében alakul ki.

Milyen tünetekkel jár a menopauza?
A menstruáció gyakorisága csökken, néhány hónapra kimarad, majd ismét jelentkezik. A vérzés erősebb, elhúzódó lehet. Egy éves vérzéskimaradás esetén beszélünk menopauzáról. Legalább hat hónapos vérzéskimaradás után jelentkező hüvelyi vérzés okát ki kell vizsgálni!
 

Általános tünetek
A tünetek hátterében a petefészek működésének megszűnése következtében bekövetkező ösztrogén hormon csökkenése áll.
Az alábbi tünetek jelentkezése nem törvényszerű, egyéni érzékenységtől függően lehetnek enyhék vagy súlyosak.
 

Leggyakoribb tünet a hőhullám, ami minden előzmény nélkül a nap bármely szakában jelentkezhet. Jellemzője a hirtelen melegségérzés, izzadás, amely percekig tart, majd amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik. A hőhullámmal rendszerint együtt jelentkezik az arc kipirulása.
A menopauza után gyakoribbá válik a magas vérnyomás, a szívritmus-zavar, a fejfájás, a migrén.
A panaszok hátterében a hormonváltozások következtében kialakult érbeidegzési zavar áll.
A hormonváltozások a mellékvesekéreg működését is érintik, melynek következményeként a szervezetben fokozott vízvisszatartás, ezáltal ödéma képződés alakul ki.
Vizelet-inkontinencia, melynek oka, hogy a változó korban sorvad a hüvely-és húgycső nyálkahártyája és csökken a húgycső körüli szövetek tónusa. A méh a petefészek és az emlők visszafejlődnek. Csökken a libidó. A hüvely szárazsága, viszketése, sérülékenysége miatt közösülési problémák léphetnek fel.
A lelassult az anyagcsere hízáshoz vezet. Gyakori a hányinger, a hasmenés, a székrekedés, az ízületi és izomfájdalmak. A csontritkulás is a változó korhoz kapcsolódó betegség. A csontvesztés üteme az ösztrogén hiány első két évében a leggyorsabb.
Lelki tünetek hátterében a hormonális változások mellett az öregedés és a szerepkör megváltozása okozta stressz áll. A pszichés és érzelmi tünetek leggyakrabban kimerültség, ingerlékenység, álmatlanság, szorongás, depresszió formájában jelentkeznek.
A klimax nem csak a nőket érinti, hanem a férfiakat is. A férfi klimax enyhébb tünetekkel és időben elhúzódóbban zajlik, kevésbé szembetűnők a változások.

Életmód változó korban
A változó korral járó panaszok és tünetek csökkenthetők ösztrogén adásával. A hormonpótló gyógyszerek szedése nem veszélytelen ezért a kezelés szükségességét minden esetben szakorvos dönti el. Bizonyos növények is tartalmaznak az ösztrogénhez hasonló hatóanyagokat. Ezek az ún. fitoösztrogének, melyek csökkentik a klimaxos panaszokat és a hormonhiány következtében kialakuló kedvezőtlen változásokat. Legismertebb fitoösztrogén tartalmú növény a szója.

Néhány hasznos tanács:

    Fokozottan figyeljen a táplálkozásra mennyiségi és minőségi szempontok szerint.
    Étrendje legyen változatos, részesítse előnyben a zöldségeket, gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonát, korlátozza a telített zsírok és olajok, illetve a cukrok fogyasztását!
    Hőhullámok okozta kellemetlenség csökkenthető réteges öltözködéssel és a túl fűszeres, forró ételek, forró italok, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzésével.
    A csontritkulás felgyorsulása miatt több kalciumot, magnéziumot és D-vitamint fogyasszon.
    A rendszeres testmozgás javítja a közérzetet, az erőnlétet és segít megelőzni az elhízást. Napi fél óra könnyű testmozgás csökkeni a szív-és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás és más időskori betegség kockázatát és a stresszt. Kevésbé megerőltető sport a kerékpározás, úszás, gyaloglás.
    Alvászavar esetén kerülje a koffein tartalmú italokat, mozogjon rendszeresen napközben, de lefekvés előtt már nem javasolt! Különböző relaxációs gyakorlatok (agykontroll) végzése hatékony lehet.
    A bőr szárazabbá válása miatt használjon testápoló krémeket.
    A gátizom torna a vizelettartási problémák megelőzése mellett az örömteli szexuális élet megtartását is szolgálja. Hüvelyi szárazság esetén a vény nélkül kapható hüvelyi síkosító szerek, vagy nedvesítők és az aktív szexuális élet jó hatású.
    Ne dohányozzon! A dohányzás növeli a szívbetegség, a stroke, a csontritkulás és a daganatos megbetegedések kockázatát.
    Járjon rendszeresen orvosi ellenőrzésekre és szűrővizsgálatokra!

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

 

A klimax egyik gyakori velejárója az inkontinencia

Sok lehetőség adódik az inkontinencia betegség, a vizelettartási probléma gyógyítására, a tünetek megszüntetésére. Hogy melyik gyógyítási lehetőséget válasszuk, gondos kivizsgálásnak kell létrejönnie a terápia előtt. A inkontinencia kivizsgálása során világossá válik, hogy mi okozza a vizelettartási problémát, és milyen kezelési metódus adhat végleges gyógyulást. Bármilyen kezelést is választunk, vagy bármilyen kezelés mellett dönt az orvosunk, az intim torna tanfolyam elvégzéseés a gyakorlatok napi ismétlése vagy önmagában segít az inkontinencia megszűnésében, vagy jól kiegészíti a kezelést. Az oldalon egyrészt ismertetőt lehet olvasni az intim tornáról, és a z intim torna pozitívhatásairól, a betegségekről, amelyekre jó hatása van az intim tornának.,

Asztali nézet