KLIMAX, MENOPAUZA
A klimaxot elkerülni nem lehet,
de a tüneteit természetes módszerrel
mérsékelhetjük, megszüntethetjük!

MENÜ

Klimax - és mentális köd?


Valóban felléphet a "mentális köd" a változókorban? A menopauza során átélt memóriazavar és összpontosítási képtelenség ugyanolyan valós tünet lehet, mint a hőhullámok vagy az álmatlanság.A "menopauzás köd"-ben szenvedő nőkkel kognitív feladatokat hajtattak végre a kutatók, hogy lássák, mennyi a valóságtartalma a panaszoknak. Ezek az asszonyok tényleg nehezebben jegyeztek meg adatokat és figyelmük gyakrabban kalandozott el. "A kutatás fő témája az volt, hogy a nők elég jó megfigyelők. Ha azt mondják, memóriazavaruk van, az valószínűleg igaz is" – mondta el a társszerző, Pauline Maki, a Chicagoi Egyetemről.

Másfelől azonban az életkorral járó mentális hanyatlást általában nem veszik észre magukon az emberek, ami arra utal, hogy a kutatás témáját adó emlékezetzavar nem csak az öregedés miatt jelentkezik a nőknél. A Menopause márciusi számában megjelent cikk segíthet a nőknek és orvosaiknak megérteni a változókori elmeköd valóságát. "Szerintem néhányan a hőhullámok miatti rossz alvásra vagy a lehangoltságra fogják, ezért jó, hogy rendelkezésre állnak ezek az elemzések" – tette hozzá Maki.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a menopauza során a nők kétharmada számol be emlékezetzavarokról. A szóban forgó kutatás során 75 nőt vizsgáltak, akik olyan szempontok szerint értékelték a saját memóriájukat, hogy milyen gyakran felejtenek el dolgokat, és mennyire súlyos a feledékenységük. Az általános egészségi állapotukról, kedélyükről és hormonszintjükről is gyűjtöttek adatokat. A menopauza kezdeti szakaszában jártak, amikor egyre ritkul a menstruációs ciklus és elkezdődnek a jellegzetes tünetek is. Átlagéletkoruk 40-60 év között mozgott.

41 százalékuk jelzett súlyos feledékenységet. Ők általában sokkal rosszabbul is teljesítettek a munkamemóriát és figyelmet felmérő teszteken. A mindennapi életben a munkamemória problémái esetén többször is el kell valamit olvasnia az illetőnek, hogy értelmezni tudja a részleteit. A figyelemzavar pedig azt jelenti, hogy könnyen kizökkenti őket például egy sziréna hangja. Az emlékezettel kapcsolatos gondok nem terjedtek ki azonban a verbális memóriára, bár a menopauza későbbi szakaszában, illetve erőteljes egyéb tünetek esetén ez is megjelent egyes nőknél.

Habár a súlyosabb tünetektől szenvedőket gyakrabban kínozta lehangoltság és hőhullám, a kutatásból kiderült, hogy ezek mégsem magyarázhatták teljes mértékben a gyenge munkamemóriát és figyelmet, vagyis a menopauzás elmeköd nemcsak a rossz hangulat és a zavaró testi tünetek következménye, hanem a hormonszintek változása közvetlenül befolyásolja.

Bár a kutatók nem találtak összefüggést a vér ösztrogénszintje és az emlékezőképesség között, valószínűleg fontos az agyban bekövetkező ösztrogénszint-változás, ezt viszont szinte lehetetlen mérni, árulta el Maki. A menopauzával járó változások mellett egy csomó más stressz is éri a nőket, például a munkahelyen, a gyermeknevelésben, a szülőkről való gondoskodás kapcsán, ami szintén ront az emlékezeten és az összpontosító képességen, tette hozzá Nancy Woods, a Washingtoni Egyetem professzora. Hozzátette azt is, hogy a megfigyelések pozitív üzenetet is hordoznak: amin ezek az asszonyok keresztülmennek, az normális, problémáikat pedig nem kell az elbutulás korai jelének tekinteni. Kutatások igazolták, hogy a hormonszintek stabilizálódásával a legtöbb nő visszanyeri kognitív képességeit.

Forrás: Medipress

 

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

A pásztortáska enyhíti a klimax tüneteit!Ki gondolta volna, hogy ez az úton-útfélen előforduló, flavonoidokban és peptidben gazdag gyógynövény akár a klimax tüneteit is képes csökkenteni, sőt egy valódi ragadozó növényről van szó.
Persze nem ránk nézve veszélyes a pásztortáska, hanem főként a szúnyoglárvák számára. Magvai ugyanis nedves környezetben viszkózus anyagot termelnek, amihez a kis testű, vízhez kötődő rovarok hozzáragadnak és elpusztulnak, így akár proto-húsevőként is tud viselkedni.

Ez az Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt, kertekben, mezőkön, városi területeken, útszélen, töltések mentén is előforduló, nem túl igényes gazféle egész nyáron virágzik. Ilyenkor lehet leszedni a növény virágos, leveles szárának felső részét. Ügyeljünk arra, hogy tiszta helyen gyűjtsük, ne utak, vasutak mentén!
Ez a közönséges virág közismerten vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású. Napi 2-3 csészényi tea enyhítheti az orr-, gyomor-, bél- és méhvérzést. Erős menstruációs vérzés esetén 8-10 nappal a havi vérzés kezdete előtt napi két csészével indítsuk el a teakúrát.

Klimaxban járó nőknek is érdemes fogyasztani egy hónapon át, majd három hét kihagyással folytatni. Vérző aranyér esetén ajánlatos ülőfürdőt venni. Magas- és alacsony vérnyomás ellen egyaránt alkalmazható. Ugyanakkor várandósság és szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott! Elhúzódó vérzés esetén pedig orvosi kivizsgálás szükséges.

Hatékonyságát a benne található antioxidáns tulajdonságú flavonoidnak, a vérzéscsillapító peptidnek, kálium- és kalciumsóknak, kolinnak, tiraminnak köszönheti. Magvai, levelei és gyökere ehetőek.

Kínában élelmezési céllal termesztik, a „hirtelensütött pásztortáska-levelek” (Stir-fried Shepherds Purse leaves) helyi ínyencségnek számítanak.

Tea: Forrázzunk le 2 dl forrásban lévő vízzel 2 teáskanálnyi szárított, apróra vágott növényt, hagyjuk állni negyedórára, majd szűrjük le.

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

Megfejtették a menopauza rejtélyét?

A menopauza evolúciós háttere

A tudományos kutatások eddig nem találták meg a választ arra a kérdésre, hogy a nők 50 éves koruk körül miért veszítik el fogantatási képességüket. Egy új kutatás azonban meglepő eredményekre jutott a témában.
Finnországi és brit kutatók iparosodás előtti társadalmakat alapul véve kutatásba kezdtek, hogy kiderítsék, hogy a nők miért veszítik el reprodukciós képességüket nagyjából éppen azzal egy időben, amikor a gyerekeik családot alapítanak. A kutatók feltételezése alapján az emberi faj az evolúció során azért alakította ki ezt a stratégiát, hogy elkerülje a generációk közti reprodukciós versengést, és a családon belül megnövelje a gyerek túlélési esélyeit a terményekben szűkösebb időkben is.
"Egy korábbi kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az egy háztartásban élő különböző generációk számára nagyobb túlélési esélyt biztosított, ha egyszerre csak egy nemzedéknek voltak kisgyerekei. Ez a jelenség kulcsszerepet játszhatott a menopauza evolúciójában, ezt a jelenséget nevezi a tudomány reprodukciós konfliktus hipotézisnek" - mondta dr. Stephen Stearns, a Yale Egyetem evolúciós biológusa, aki azonban nem vett részt közvetlenül a kutatásban.
A finnországi Lutheránus Egyház 1702 és 1908 közötti időszakból származó nyilvántartási adatainak felhasználásával a finn és brit tudósokból álló kutatócsoport megállapította, hogy körülbelül 51 éves korra tehető a nők szaporodásának felső határa. A vizsgált történelmi időszakban jellemző volt, hogy az idősebb szülők és az új családot alapító fiúgyerekek és feleségük egy fedél alatt éltek, és közös bevételük, közös élelmiszerforrásuk volt. Eközben a lánygyerekekre jellemzőbb volt, hogy mikor férjhez mentek, elköltöztek otthonról és a férjük szüleinek házában éltek tovább" - magyarázta dr. Virpi Lummaa, a Sheffieldi Egyetem evolúciós biológusa, a tanulmány szerzője.
A nyilvántartási adatokból az is kiderült, hogy azoknak az idősebb nőtől születő gyerekeknek csupán 50 százaléka érte el a 15 éves kort, akik egy időben születtek a velük egy háztartásban élő másik generáció gyerekeivel, míg a fiatalabb generáció, pontosabban az anya vejének gyerekei 66 százalékos valószínűséggel érték el a kamaszkort. Ugyanakkor az anyák és a lányaik szimultán terhessége nem befolyásolta szignifikánsan a gyerekek túlélési esélyeit, mondta dr. Lummaa. A tanulmány részleteit az Ecology Letters című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

Asztali nézet