KLIMAX, MENOPAUZA
A klimaxot elkerülni nem lehet,
de a tüneteit természetes módszerrel
mérsékelhetjük, megszüntethetjük!

MENÜ

A menopauza előre jelezhető


A nők számára rendkívül fontos, hogy ismerjék biológiai órájukat és a menopauzájuk várható időpontját, különösen mivel egyre több nő későbbi életkorban vállal gyermeket. Új felfedezéseket születtek azoknak a biomarkereknek a szerepéről, amelyek előre jelezhetik a menopausába való átmenet kezdetét.


- Az eredményeink megmutatják, hogy milyen gyorsan haladnak keresztül a nők a reproduktív életük különböző szakaszain. - mondta dr. MaryFran Sowers, a Michigani Egyetem professzora. A dr. Sowers által vezetett kutatócsoport több mint 600 nő három különböző biomarker szintjének a reproduktív kor emúltával bekövetkező, természetesen előforduló változásait vizsgálta: a follikulus stimuláló hormont (FSH), az anti- Müller hormont (AMH) és az inhibin B-t.

A kutatók eredményei szerint az AMH szintje alig mérhető szintre csökkent az utolsó menstruációs periódust megelőzően 5 évvel. Ez a csökkenés rámutat egy kritikus mozzanatra, amely során a nőknek valószínűleg olyan kevés petesejtje marad, hogy az egyre inkább megkérdőjelezi a fogamzóképességet. Az AMH és az inhibin B szintjének változásait prognosztikai jelentőségűnek találták a menopausa idejét illetően.

Mérték az FSH szintjében bekövetkező változásokat is és felhasználták az adatokat a különböző reproduktív fázisok azonosításában. A nők életkorát és szérum FSH szintjét figyelembe véve négy különböző fázist írtak le a késői reproduktív periódustól az utolsó menstruációs periódusig.

- Ma már elég adatunk van arra, hogy leírjuk a reprodukciós öregedés folyamatát - mondta dr. Sowers. - A nők szeretnék tudni, hogy mikor lesz az utolsó menstruációs periódusuk és erre ma már azt mondhatjuk, hogy ha elérnek egy bizonyos életkort és FSH szintet, akkor valószínűleg már a menopauza stádiumában vannak. - tette hozzá. Dr. Sowers szerint a csonttömeg csökkenés mértéke összefüggésben áll a mért FSH szintekkel. Ha ily módon megállapítható, hogy a különböző reprodukciós fázisok melyikében vannak a nők, ez elősegítheti az egyes fázisok során tapasztalható egészségi komplikációk megértését is.

Forrás: Medipress

 

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

A menopauza és a kiegyensúlyozott étrend

 

A kiegyensúlyozott étrend gazdag a kalcium és sok-sok D-vitamin-tartalmú élelmiszerek pozitív hatással van a hormonokra. A kalóriát csökkenteni kell, és emelni kell a gyümölcsök, zöldségek és sovány tejtermékek fogyasztását
Ha körültekintően válogatjuk össze az étrendünket, javíthatunk a hőhullámok, irritáció és egyéb negatív hatások okozta rossz közérzetünkön, melyet a lecsökkent ösztrogéntermelés okoz.

Íme néhány meghatározó élelmiszer, mely a változókori mindennapi táplálkozás alapját kell(ene), hogy képezze.

Dió és egyéb magvak
Már 3 dkg dió fedezi a napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10%-át, ami amellett, hogy jótékony hatással van a hajra és a bőrre, enyhíti a hüvelyszárazságot. Egy adag mandula a napi szükséglet 35%-át, egy adag mogyoró pedig 20%-át képes fedezni az E-vitamin szükségletnek. A magvakban lévő magas kalciumtartalom pedig a csontritkulás megelőzése szempontjából nagyon fontos.

Olajos hal

Az olajos halban (elsősorban a szardíniában) található omega-3 zsírsav szabályozza, szükség esetén csökkenti a vér koleszterin szintjét, így kisebb esély lesz szívinfarktus előfordulására, és nem utolsó sorban a felére csökkenti a a hőhullámok gyakoriságát. Kálciumpótlásra is kiváló.

Szója és lenmag

A szója, a lenmag valamint és lenmag olaj rendkívül gazdag természetes ösztrogénben (fitoösztrogén), ami nagyban hozzájárul a kellemetlen tünetek - elsősorban a hőhullámok és a hüvelyi szárazság - enyhítésében.

Gabonafélék

A búza, zab, árpa, rozs nagy cink- és magnézium tartalmuk miatt pozitív hatást gyakorolnak a csökkent libidó helyreállításában, valamint az esetlegesen fellépő depresszió leküzdésében is nagy szerepük van.

Zöldségek és hüvelyesek

A hüvelyesekben található fitokémiai anyagok segítenek normalizálni az ösztrogénszintet. Néhány szójatartalmú élelmiszer, mint például a tofu megelőzi a hőhullámokat, így aztán érthető, hogy a távol-keleti kultúrákban miért képezi a diétás- illetve menopauzás étrend alapját.

Zsírszegény tejtermékek és tojás

Érdemes sok tejet, a natúr joghurtot és a tojást fogyasztani a menopauza idején, mert magas vitamin- és vastartalmuk miatt hatékony fáradtságelűzők, és egész napra vitalitást biztosíthatunk általa a szervezetünknek.

Gyümölcsök

A C-vitaminban gazdag gyümölcsöknek mind a hőhullámok megelőzésében, mind a vizelettartási problémák elkerülésében nagy szerepe van. A szárított gyümölcsök pedig (füge vagy a barack, kalcium és vastartalmuk miatt rendkívül fontosak.

Tiltott élelmiszerek

* alkohol (megakadályozza a kalcium és egyéb szükséges ásványi anyagok beépülését szervezetbe)
* koffein (a feketekávé vagy tea, illetve az energiaitalok vagy a kóla szintén akadályozzák az ásványok beépülését, ezenkívül álmatlanság és stressz, nyugtalanság okozói lehetnek)
* szénhídrátban gazdag és zsíros élelmiszerek (amellett, hogy megterhelik a szervezetet és elhízást okoznak, gátolják a kálcium és az omega

Forrás: Kiskegyed

 

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

Növelheti a mortalitást a korai menopauza

 

Svéd kutatók egy nemrég végzett vizsgálata alapján kiderült, hogy azon nők esetében, akiknél 47 éves kor előtt következett be a menopauza, szignifikánsan nőtt az osteoporosis, csonttörések és nem utolsó sorban a korai elhalálozás kockázata.


A mortalitási kockázat 60%-kal emelkedett, a különböző osteofracturák száma 70%-os növekedést mutatott, míg az osteoporosis kockázata majdnem megduplázódott azon nők esetében, akik negyvenhetedik életévük előtt érték el a menopauzát. Ezzel szemben azok az egyének, akiknél a menstruáció elmaradása később következett be, ezek az arányok jóval alacsonyabbnak mutatkoztak.

Az értékek a BJOG című, szülészeti és nőgyógyászati folyóiratban jelentek meg (1). Ola Svejme, a Lund Egyetem (2) kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy az adatok ilyen mértékű emelkedésének magyarázata egyelőre csak spekulációkon alapulhat, de mindenképpen fontos lenne az emelkedő kockázatok okának mihamarabbi felderítése. A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálat során mért csontdenzitás értékek is ezen eredményeket látszanak alátámasztani, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy a korai menopauza esetében mérhető csökkent csontsűrűség korántsem magyarázza meg teljes egészében a fent említett eredményeket.


Azonban számos lehetséges kézenfekvő magyarázat létezik elsősorban az emelkedett halálozási rizikóra vonatkozóan, úgy mint az érintett nők csonttörésekhez kötődő halála, eltérő alapbetegségek illetve ezek eltérő terápiája, valamint különböző életmódbeli faktorok is rendkívül erőteljesen befolyásolhatták az eredmények alakulását. Az eddigiek során is számottevő mennyiségű vizsgálat foglalkozott a korai menopauza kérdésével, és a legtöbb egyetértett azzal, hogy a menstruáció korai abbamaradásának több tényező kapcsán is köze lehet az említett faktorok kockázatának emelkedéséhez. Több, ezzel foglalkozó kutatás is előtérbe helyezte a csontdenzitást, mint egyik lehetséges oki tényezőt, azonban azt hozzá kell tenni, hogy ezen adatok kizárólag a korai menopauzával kapcsolatban értelmezhetők, a hatvan éves kor felett bekövetkező menopauzának bizonyítottan semmi köze a vizsgált adatok alakulásához.


A Malmöi Perimenopausalis Tanulmány keretein belül végezték a követéses vizsgálatot, melynek során 1977-től harmincnégy éven át követték a résztvevő nőket. A vizsgálat vezetője szerint „ez a tanulmány végre ideális képet adhat a menopauza hosszútávú hatásairól az osteoporosis és a csonttörések tekintetében”. Összesen 390 nő vett részt a vizsgálatban, közülük végeredményben 61-nek fejeződött be a vártnál korábban a menstruációs ciklusa. A 61 személyből 27-en érték meg a 77 éves kort, az ő csontdenzitás értéküket összehasonlítva a menstruációt normális időpontban abbahagyó nőkével kiderült, hogy az átlagértékek között szignifikáns különbség van. A korai menopauza esetében jóval nagyobb mértékű denztiáscsökkenés volt tapasztalható a 77. életévben, mint azon nők esetében, akik 47 éves koruknál tovább menstruáltak.

A csonttörési arányokat figyelembe véve elmondható, hogy a korán postmenopausalis állapotba érő nők esetében 1000 főből 19-nek voltak osteofracturái, míg a menstruációt rendes időben befejezők körében az arány csak 11 volt. A mortalitási ráta alakulása is magáért beszél: a korai menopauza esetében 52,4% veszítette életét a követéses vizsgálat végére, míg a másik csoport tagjai esetében csupán 32,5% volt ez az arány.

Forrás: MedPage

 A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 


A nők többségében a hőhullámok nem jeleznek

szívpanaszokat

 

A menopauza alatt sok nő életét megkeserítő hőhullámok a legújabb kutatás szerint nem állnak összefüggésben a szív megromlott egészségével. A kivétel az, ha a hőhullámok makacsul megmaradnak évekkel a menopauza kezdete után, vagy ha a hőhullámok több évvel a változó kor beköszönte után jelentkeznek először.

A nők többségében a hőhullámok nem jeleznek szívpanaszokatA kutatást vezető Dr. Emily Szmuilowicz, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának munkatársa szerint a leggyakoribb mintájú hőhullámoktól szenvedő nők számára megnyugtató lehet, hogy a menopauza idején tapasztalt hőhullámok nem jelzik a kardiológiai kockázat emelkedését. Az Endokrin Társaság houstoni éves konferenciáján közzétett tanulmányból ugyanakkor az is kiderült, hogy a nők egy kis csoportja esetében magasabb lehet a kardiológiai kockázat – ide azok a nők tartoznak, akikben csak évekkel a menopauza kezdete után jelentkeznek a hőhullámok.

A meghatározás szerint a nők egy évvel az utolsó menstruációs ciklusukat követően vannak a változó korban. A becslések szerint ez idő alatt, vagy az ezt megelőző néhány évben a nők 85 százaléka tapasztal hőhullámokat. A szakértők nem sokat tudnak a hőhullámok hátterében húzódó fiziológiai mechanizmusokról, de az utóbbi időben néhány tanulmány azt mutatta, hogy a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe.

Az egyetem tavaly végzett korábbi kutatása azt mutatta, hogy a későn jelentkező hőhullámoktól szenvedő nők a szívroham és a halálozás magasabb kockázatának voltak kitéve a kutatási időszakban. A mostani kutatás e vizsgálat utánkövetéseként közel 60 ezer 64 év átlagéletkorú nő esetében elemezte a hőhullámokat, ezek jelentkezését és időtartamát. A hőhullámoktól nem szenvedő nőkhöz képest a hőhullámokat tapasztaló nőkben nem volt nagyobb esélye a szívbetegség magasabb kockázatát jelző bizonyos markerek jelenlétének. E markerek közé tartozik a vérnyomás szintje és a fehérvérsejt szám, amely a gyulladás jele lehet.

Azokban a nőkben azonban, akikben átlagosan 14 évvel a menopauza után jelentkeztek a hőhullámok, illetve akikben makacsul fennmaradtak a hőhullámok, magasabb vérnyomás értékeket és fehérvérsejt számot mutattak ki.

A szakértők szerint a hőhullámokkal kapcsolatban ugyan még nem pontosan az ismereteink, a makacs vagy későn jelentkező hőhullámoktól szenvedő nőknek az egészséges vérnyomás és a testsúly megőrzésével, valamint testmozgással és megfelelő étrenddel mégis érdemes megpróbálniuk csökkenteni a szívbetegség és agyérgörcs kockázatát.
forrás: Natursziget.hu

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!Klimax: A bőr és a haj szerkezetének változásai és a

hőhullámok


A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.
A változókorral járó tüneteket mindenki másképp éli meg. A nők a változókor lezárultával, természetes úton már nem eshetnek teherbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elveszítik nőiességüket. Nagyon fontos, hogy ezt az életszakaszt is az élet részének tekintsék, és nyitottak maradjanak az új dolgok és kihívások felé.

Az alábbiakban a hormonváltozás bőrre, hajra és hőszabályozásra gyakorolt hatásait vizsgáljuk meg részletesebben.
Miért lesz bőrünk vékonyabb és miért veszíti el rugalmasságát?
Menopauza: A változás természetes folyamat!
A nyugati kultúrákban a menopauza fogalmát, annak testi és lelki tüneteit sajnos többnyire a nőiség elvesztésével azonosítják. Pedig a menopauza a legtermészetesebb folyamat minden nő életében, életmódváltással, új célok megtalálásával, szellemi-lelki életünk kiteljesítésével végre önmagunk lehetünk – mondja Bálint Éva pszichológus.

    Az ösztrogén felelős a víz bőrben való tárolásáért. A bőr víztartalma miatt lehet sima és feszes a bőrünk. Körülbelül 30 éves kortól kezd a szervezet kevesebb kollagént termelni, ami egy kötőszöveti fehérje. Ennek következtében a bőr vékonyabb lesz, és rugalmasságából is veszít. Ha a változókorral együtt ösztrogénszintünk is csökken, felgyorsulnak az öregedési folyamatok. A bőr szárazabbá, érzékenyebbé válik, ami miatt gyakran viszket is.

Emellett idős korban a szervezet csak lassabban képez melanint, ami a bőrben lévő, a sugárzás káros hatásaitól védő színanyag. A napozásra ezért a bőr sokkal gyorsabban és érzékenyebben reagál, mint a korábbi életszakaszokban.

A hajszálak is elvékonyodnak, szárazabbak és törékenyebbek lesznek, néha hajhullás is előfordulhat. Ez azonban többnyire nem feltűnő. Mindezért szintén az ösztrogénszint csökkenése felelős. Néhány nőnél fokozott szőrösödés is felléphet, többnyire a száj fölött vagy az állon, de a felső combokon és más testrészeken is. Ennek oka a női és férfi hormonok (androgének) egyensúlyának felborulása. Az androgének termelődése továbbra is alacsony szinten marad, viszont az ösztrogén csökkenése miatt előtérbe kerülhet hatásuk. Az androgének felelősek a hirtelen kialakuló pattanásokért, mitesszerekért és a fejbőr fokozott zsírosodásáért is.
Különösen zavaróak lehetnek az éjszakai hőhullámok, melyek gyakran a változókor első jelei.
Felmérések szerint a nők egy harmada szenved enyhébb, és további egy harmada erősebb hőhullámoktól. Van, akinél csak néhány hétig tart, másoknál évekig.
A hőhullámok gyakorisága is változó. Egy nap jelentkezhet 2, de akár 30 hőhullám is. Különösen zavaró, ha éjszaka tör elő, ilyenkor ugyanis sokan felébrednek miatta, és nem tudnak újra elaludni.
Többnyire a hőérzet hullámként terjed a mellektől a nyak, a fej és a felkarok irányába. A bőr kipirulhat.
A hőhullámot többnyire izzadás kíséri, ami oly mértékű lehet, hogy csapzottá teheti a hajat, sőt a hálóruhát, ráadásul még az ágyneműt is átnedvesítheti. Mindehhez enyhe fejfájás is társulhat. Néhány percen belül a hőhullám alábbhagy és felváltja a hidegrázás.   
A hőhullám oka szintén az ösztrogénszint csökkenésében keresendő. Emiatt az agy hőszabályozó központja rendszertelenül és pontatlanul dolgozik. A test hőt ad le, épp úgy, mint a forró nyári napokon, fokozódik a pulzusszám, az erek kitágulnak, az izzadság pedig a párolgás révén a hűtésről gondoskodik. A hidegrázás mutatja, hogy a test újra visszaállt a megfelelő hőmérsékletre. Még tudományosan nem támasztották alá, hogy egyedül az ösztrogén szint tehető-e felelőssé a hőhullámokért. Mindezen által a nők egy harmada nem tapasztal hőhullámokat, annak dacára, hogy az ő ösztrogénszintjük is csökken változókorban.

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: arscurandi.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

8 GYÓGYNÖVÉNY A MENOPAUZA TÜNETEIRE

 

Poloskafű
A változókorral járó hőhullámok enyhítésére poloskafű tartalmú étrend-kiegészítőkhöz nyúlnak az amerikai nők.
Az Egyesült Államokban is őshonos növény kutatások szerint valóban mérsékeli a panaszokat. Egyetlen ellenjavallata a májbetegség fennállása.
Lenmag
A lenmag és a belőle készült olaj az enyhe és közepes erősségű menopauza-tünetek ellen hatékony. Titka abban rejlik, hogy segít szabályozni a női hormonok szintjét.
Kalcium
A hormonális változásokkal együtt gyakran csontsűrűség-csökkenés is bekövetkezik a női szervezetben, így kiemelten fontos a megfelelő kalciumbevitel. 51 éves kor alatt 1 000, afölött pedig 1 200 milligramm mennyiséget ajánlanak naponta.
Természetes forrásai a zsírszegény tejtermékek lehetnek, a táplálék-kiegészítőkből pedig érdemes több kisebb dózist bevinni egy nagy helyett az optimális fölszívódás érdekében.
Vöröshere
Bár neve alapján inkább a férfiak barátja kellene, hogy legyen, valójában fitoösztrogén hatású növényről beszélünk.
A kutatások ellentmondásosak vele kapcsolatban, a magas ösztrogénszinttel járó rákfajták esetében – úgymint bizonyos méh- vagy mellrák-típusok – pedig nem javasolt a fogyasztása.
D-vitamin
Napi 20 percnyi, karokat érő napfény már elegendő a megfelelő D-vitamin mennyiség termelődéséhez a szervezetben. A változókor azonban növeli ezt az igényt, 600 nemzetközi egységről akár 1 000-re.
Tejtermékekkel, lazaccal és tojással is bevihető, ám előfordulhat, hogy ezek mellett is pótlásra van szükség.
Jamgyökér
A hagyományos orvoslás többnyire hormontartalmú tablettákkal és krémekkel orvosolja a hőhullámokat, a hüvelyszárazságot és a hangulatingadozást.
A mexikói jamgyökér (Dioscorea villosa) ezek alternatívája lehet, hiszen alkotórészei az ösztrogénhez és a progeszteronhoz hasonló hatással bírnak.
Ginzeng
Tanulmányok bizonyítják, hogy a ginzeng javítja a menopauza alatti életminőséget. Előnye, hogy természetes hangulatjavító, egyúttal a minőségi pihenéshez is hozzájárul. A növénynemzetség latin neve: Panax.
Orbáncfű
A közepes és enyhe depresszió közismert ellenszere, ám a változókor idején is hasznos lehet. Poloskafűvel történő együttes alkalmazás esetén képes teljesen kiiktatni a hangulatingadozásokat. A növénynemzetség latin neve: Hypericum.
Nagyon fontos, hogy a fentieket kizárólag kezelőorvosi felügyelet mellett alkalmazd, hiszen a gyógynövények és a vény nélkül kapható étrend-kiegészítők módosíthatják a hormon alapú terápia hatását. A te döntésed, hogy a klasszikus orvoslást vagy az alternatív megoldásokat részesíted-e előnyben, ám jó, ha tudod: a két szemlélet sok esetben kiválóan kiegészíti egymást, és a menopauza éppen ilyen – tehát nem kell lemondanod az egyikről a másik kedvéért.


A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

 

 

Férfiklimax márpedig létezik!

 

 

A klimax szó hallatán a nők változó kori problémáira gondolunk, pedig valójában létezik férfiklimax is, ráadásul az orvostudomány az utóbbi években egyre többet foglalkozik a témával.

 

A nőknél jobban behatárolható a dolog, hiszen az ő változásaikat termékenység előtti, közbeni és utáni szakaszokra tudjuk osztani, férfiaknál pedig ilyen nincs, hiszen ők elvileg életük végéig nemzőképesek. Bár az urak hajlamosak legyinteni az efféle problémákra, a középkorúak körében gyakoriak az olyan panaszok, mint hőhullámok, alvászavar, vérnyomás-ingadozás, hirtelen hangulatváltozások. Egyre több helyen van andrológiai rendelés, ahol a férfiak változó kori problémáival foglalkoznak.

 

Az évek múlásával egyre kevesebb tesztoszteron termelődik a férfi szervezetben. Ez a csökkenés sokkal lassabb és fokozatosabb, mint a nők ösztrogénszintjének zuhanása a klimax során, így a férfi változásai jóval enyhébbek, de egyénenként ez is változó. A hormontermelés lassulásától a herék is lassú változásba kezdenek, csökken a funkciójuk, kevesebbet kell "dolgozniuk". Ez a férfiakat testileg-lelkileg felkavarja, hiszen a hormonszint csökkenése nemcsak a nemi életre, de a közérzetre és a pszichés működésre is kihat.

 

 

 

Mivel a tesztoszteron nemcsak a szőrzetről és az izmokról, hanem az olyan férfias tulajdonságokról is gondoskodik, mint a határozottság, önbizalom, döntésképesség, csökkenésével könnyen úgy érezhetik, kicsúszik a talaj a lábuk alól. Mivel fáradékonyabbak is lesznek, munkabírásuk csökken, ez kudarcérzéssel járhat. De leginkább a szexuális zavarok miatt esnek kétségbe - előfordulhatnak gondok az erekcióval, az orgazmusra való képességgel vagy épp ellenkezőleg, jelentkezhet a korai magömlés problémája. Nagyon is sokan ilyenkor egyből fiatalabb partner után kapkodnak, mert azt gondolják, ezzel a képességek is megújulnak, ez azonban nem orvosolja a bajt!

Jó hír, hogy ha a férfiklimaxra gyanakszunk, urológiai- és laborvizsgálattal kiderül, hogy valóban az okozza-e a tüneteket, ezután pedig hormonpótló kezeléssel tehetjük tünetmentessé az elkövetkező időszakot. Tesztoszteron pótló létezik tapasz, kapszula és injekció formájában is - alkalmazásuk viszont urológiai kontrollokat tesznek szükségessé.

 

A menopauza tünetei természetes úton is csökkenthetőek intim tornával!

Asztali nézet