KLIMAX, MENOPAUZA
A klimaxot elkerülni nem lehet,
de a tüneteit természetes módszerrel
mérsékelhetjük, megszüntethetjük!

MENÜ

50 után jobb a szex!


Egyesek szerint egy nő ötven év felett lehúzhatja a rolót.
Pedig ennek éppen az ellenkezője igaz!


Annál nagyobb marhaságot nem is állíthatna valaki, mint hogy ötven éves kor után a nők elővehetik a kötőtűket és megsavanyodhatnak a fotelban. Az ötödik X maximum a tortán sorakozó gyertyák miatt tűnhet soknak, hiszen bizonyos tekintetben ez a kor egy új élet kezdete. A menopauza után ugyanis a szex sokkal jobb lehet, mint előtte volt.

Sajnos azonban itthon a szexualitást olyannyira elnyomták az elmúlt évtizedekben, hogy a mai ötvenes-hatvanas korosztály többsége nemhogy beszélni, hallani sem akar róla. Pedig a szex ötven felett egészen új lehetőségeket tartogat: formában tart, fiatalossá tesz, őrzi az egészséget, összetartja a házasságot (ahogy bármikor), javítja a hangulatot.
Nincs több aggodalom
A negyvenes nők többsége még állandó védekezés mellett is folyamatosan aggódik, nehogy egy terhesség véletlenül "becsússzon". A menopauza során bekövetkező egyik legnagyobb változás, hogy a nők szervezete felhagy a ciklikus peteéréssel, azaz nem kell többé a nem kívánt terhességek miatt aggódni. Ebben a korban a legtöbb nő jobban kívánja a szexet mint fiatal éveiben, ráadásul a védekezéssel sem kell annyit bajlódni. Állandó partner mellett nincs már szükség fogamzásgátlóra, óvszerre vagy egyéb védekezési módszerekre, a szex mégis önfeledt és gondtalan lehet.

Csak mi vagyunk
Ötvenes éveikre az emberek többsége - még ha aktív dolgozó is - már biztos egzisztenciával rendelkezik, nem hajtja a karriervágy, nincsenek kiskorú gyermekeik, akikhez éjjel kelni kell, vagy akik napközben rányithatnak a szülőkre. Ez a magánéleti nyugalom teret enged a kiegyensúlyozott szexuális együttléteknek - magyarán ott és akkor szeretkezhet az ember, ahol és amikor csak akar. Úgy gondolod, egy ötvenes nőnek nem illik a konyhában szeretkezni? Pedig nincs annál szexibb, mikor a boldogságtól ragyogva dobsz össze valami harapnivalót a hirtelen jött farkasétvágyra.

Az akadályok átugorhatók

Tény, hogy a nőknél gyakran okoz problémát a változó kor után jelentkező hüvelyszárazság, amely akár fájdalmas is lehet közösülés közben. Ez szerencsére az egyik legegyszerűbben orvosolható probléma, napi pár perces intim torna végzésével az esetek nagy részében megszűnik a probléma, és a  hormonváltozások negatív hatásai is csökkennek.

A kiegyensúlyozott szexuális élet azonban túl fontos egy párkapcsolat szempontjából ahhoz, hogy az ember félvállról vegye. Amennyiben a szexuális életet valamilyen fizikai probléma gátolja, érdemes rávenni a házastársat, hogy gátlásait leküzdve keressen fel megfelelő szakembert. A férfiaknál ilyenkor gyakran előforduló merevedési zavarok mögött ugyanis sokszor szív- és érrendszeri okok húzódnak meg, melyek akár súlyos következményekkel is járhatnak. A sikertelenségbe pedig most is mint bármikor, nem szabad beletörődni. Azzal persze bárki érvelhet, hogy kinek lenne kedve odabújni ahhoz az elhanyagolt, megöregedett emberhez, akivé házastársunk vált az elmúlt évtizedek alatt. Ez mindenkinek a maga levese, amit csak saját elhatározásból tud felturbózni. Az életmódváltáshoz sosincs túl késő, ahogy egy házasság megmentéséhez, az egészséges életmódra való áttéréshez, vagy éppen a szexhez való visszatéréshez sem.

forrás: Kiskegyed

Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

 

Változókor: MenopauzaPárhuzamot vonhatunk a változókor és a tinédzserkor között. Mindkét esetben testi, lelki változásokról beszélünk.

A változókorban lévő nők, gyakran olyan változásokon mennek keresztül, mint a fiatal lányok tinédzser korban: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrációs problémákra. Néhány nőnél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

Hormonális káosz, változó életvitel

A labilis lelkiállapotért részben a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén nem csak a testet befolyásolja, hanem az érzelmi életet is. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert.
A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. A stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is hatással vannak.
Azonban a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúthoz való utazáshoz válik hasonlóvá: párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerővel kapcsolatos kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések, különösen gyakran következnek be ebben az életszakaszban, és nagy terheket rónak a nőkre. Sok nő érzi haszontalannak magát, sokan bizonytalanok és félnek a jövőtől.

Mit lehet tenni?

Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbálja meg kezelni a stresszes helyzeteket, vagy gondoskodjon róla, hogy kikapcsolódással kiegyenlítse a lelki megpróbáltatásokat. Nagyon jót tehetnek a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.
Szintén hatásosak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a hormon-jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.
Gyakran a párjával vagy valaki más bizalmas személlyel való beszélgetés is segíthet. Vannak önsegítő csoportok, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Azonban az internet is lehetőséget nyújt arra, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent.
A gyógynövények közül az orbáncfűnek jó hatása van a kedélyállapotra. De vegyék figyelembe, hogy az orbáncfűkivonat növeli a bőr fényérzékenységét. Noha az orbáncfű recept nélkül kapható, mindig beszélje meg orvosával az alkalmazását, nem utolsó sorban azért is, mert az orbáncfű más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, és együtt akár nem kívánt hatásuk is lehet.
A baldrián tartalmú nyugtatószerek, csökkentik a napközbeni izgatottságot és segítik az éjszakai alvást. Erre a szelídnek vélt gyógyszerre is érvényes, hogy figyeljünk oda az adagolására!

Hormonterápia

Noha a hormonpótló terápia enyhíti a változókori panaszokat, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a mellrák kockázatát. Ezért ezt csak olyan súlyos panaszok esetén ajánlják, amelyek másképp nem kezelhetők.
Beszélje meg orvosával, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb terápia.
Keressen lelki segítséget: nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén, ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő kezelést. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

forrás: webbeteg.hu

 Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

Hogyan táplálkozzunk a pajzsmirigy egészségéért?


A pajzsmirigy az egyik legfontosabb mirigyünk. Szabályozza szervezetünk anyagcseréjét, energia felhasználását, a súlygyarapodást-és csökkenést, hogy jól vagy rosszul alszunk, és még sorolhatnánk.
A nők sokkal inkább hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségekre, mint a férfiak.

A problémák főként a szervezet hormonális folyamatainak átalakulásával, elsősorban menopauza és terhesség idején jelentkeznek.

Mint minden sejtünknek és szervünknek, így a pajzsmirigynek is speciális vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége, hogy ellássa mindennapi teendőit. Ezek nagy részét táplálkozásunkkal is könnyedén bevihetjük. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez a következő elemekre van szükségünk:

Jód
A jódnak döntő szerepe van a pajzsmirigy működésében. A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, vagyis hormonokat termel és juttat el a véráramba. Ezek a hormonok a tiroxin (T4), a trijód-tironin (T3) és a kalcitonin. Előbbi kettő felépítéséhez jódra van szükség, ezért fontos a jód a pajzsmirigy egész működése szempontjából. Forrásai: tenger gyümölcsei, tengeri só, tojás, spárga, gomba, spenót, szezámmag, fokhagyma.

Szelén
A másik legfontosabb elem a szelén. Szabályozza a pajzsmirigy hormonjainak összetételét, a tiroxin hormonból könnyebben felhasználható trijód-tironin hormont állít elő, valamint megfelelő szinten tartja a pajzsmirigy hormonokat a vérben és a szövetekben, így a májban, a vesében és az agyban, és a jód beépítésében is részt vesz. Forrásai: tonhal, gomba, marhahús, szójabab, napraforgómag.

Cink, vas és réz
Kétségtelen, hogy a nyomelemek közül a jód és a szelén játssza a legfontosabb szerepet, de a cink, a vas és a réz is fontos ásványi anyagok a pajzsmirigy megfelelő működésében. Bár a kutatások szerint a pajzsmirigy alul- és túlműködése is járhat cinkhiánnyal, gyakrabban fordul elő túlműködés esetén, ekkor ugyanis a pajzsmirigy hormon többlet növelheti a cink kiválasztódását a vizeletből. Ha kevés cink van a szervezetben, a T4 és T3 hormonok is lecsökkenhetnek a vérben. Forrásai: szardínia, marhahús, bárány, pulyka, szójabab, teljes őrlésű gabonák, napraforgómag, pekándió, mandula, dió, juharszirup, gyömbér.

Ami a vasat illeti, kutatások bebizonyították, hogy a vashiány csökkenti a pajzsmirigy működésének hatékonyságát. Ha vas- és jódhiány is kialakult a szervezetben, nem elég csak a jód bevitelt növelni, a pajzsmirigy kiegyensúlyozott működéséhez a vaskészleteket is fel kell tölteni. Forrásai: osztriga, szójabab, tökmag, fehérbab, lencse, spenót.

A réz szükséges a TSH, azaz a pajzsmirigyserkentő hormon termeléséhez. Hozzájárul a jód oxidációjához és T4 hormonná alakításához, ezért ha a szervezetben kevés a réz, az gátolja a T4 hormonok termelődését. A T4 hormon szabályozza a koleszterint is, és egy kutatás kimutatta, hogy a réz hiánya hajlamosabbá teszi a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedőket a magas koleszterinre és a szívproblémákra is. Forrásai: marhahús, osztriga, shiitake gomba, étcsokoládé, paradicsompüré, diófélék, szójabab, fehérbab, csicseriborsó, napraforgómag.

Antioxidánsok és B-vitaminok
Az oxidatív stressz a sejtek oxidatív sérülése, amelyet a szabad gyökök okoznak. Vizsgálatok kimutatták, hogy összefüggés van az oxidatív stressz, valamint a degeneratív betegségek kialakulása és az öregedési folyamatok között, így nem kétséges, hogy az antioxidánsok valóban jók szervezetünk számára azáltal, hogy képesek semlegesíteni a szabad gyökök negatív hatásait. A legtöbb mikrotápanyag antioxidáns tulajdonságokkal bír, de a béta-karotin (A-vitamin), a C-és E-vitamin, valamint a fentiekben említett szelén és jód a legfontosabbak, melyek segítenek, hogy a pajzsmirigy semlegesíteni tudja az oxidatív stressz hatásait. Az A-vitamin forrásai: édesburgonya, sárgarépa, sütőtök, brokkoli, spárga, máj, fejes saláta
A C-vitamin forrásai: édes és chili paprika, kivi, citrusfélék, eper, brokkoli, karfiol, bimbóskel, papaya, petrezselyem, mustár
Az E-vitamin forrásai: gabonafélék, mandula, szójabab, napraforgómag, földimogyoró, máj, leveles, zöld zöldségek, spárga

Pajzsmirigy túltermelés esetén - a leggyakoribb formája ennek a Graves-betegség - az oxidatív stressz szintje magas. Egy elmélet szerint, ha a pajzsmirigy túl aktív, több oxigént használ fel, ami az oxidált vegyületek felhalmozódásával vezet, és ez sérülést okozhat a sejtekben. Ezért javasolt az antioxidánsok fogyasztása, főként pajzsmirigy túltermelés esetén. A B-vitaminok, így a B2-, B3- és B6-vitaminok szintén fontosak a pajzsmirigy megfelelő működéséhez, hiszen serkentik a T4 hormonok termelődését.
A B2-vitamin (riboflavin) forrásai: mandula, búzacsíra, vadrizs, gomba, tojássárgája
A B3-vitamin (niacin) forrásai: rizskorpa, búzakorpa, földimogyoró, a máj, baromfihús
A B6-vitamin forrásai: napraforgómag, búzacsíra, máj, tonhal, lazac, pisztráng, szójabab, lencse, lima bab, dió, barna rizs, banán

Szerző: Zsupos Ildikó

Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

Mikor korai a klimax?


A korai petefészekkimerülés-szindróma, azaz Premature Ovarian Failure (POF) sajnos számos nőt foszt meg attól a lehetőségtől, hogy saját gyermekük szülessen. A témával kapcsolatban Dr. Csajbók Éva endokrinológust, valamint Dr. Vereczkey Attilát, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet meddőségi és endoszkópos specialistáját kérdeztük.

Nagy készlettel születünk

Jól ismert, hogy az életkor előrehaladtával a petefészkekben lévő petesejtek mennyisége csökken, minőségük romlik. A terhesség 20. hetében a leánymagzatok petefészkei (ovárium) körülbelül 7 millió sejtet tartalmaznak. Közvetlenül a megszületés után az újszülöttek elvesztik a csírasejtek több mint 80 százalékát, míg az első menstruáció idején már csak körülbelül 300–500.000 az ováriumokban lévő elsődleges tüszők száma.
35 éves kor után a petefészkek (ovárium) öregedése miatt csökkent fogamzóképességgel, magasabb vetélési, rátával, illetve az esetleges korai működésleállás („korai menopauza”, POF) miatt pedig visszafordíthatatlan meddőséggel is számolnunk kell.
A nyugati kultúrákban, így hazánkban is a nők átlagosan 51 éves korban kerülnek „változó korba”, azaz következik el a menopauza ideje. Amennyiben ez 40 éves kor alatt jelentkezik, korai petefészek-elégtelenségről (premature ovarian failure, POF), ill. -kimerülésről beszélünk. A 40 éves korban levő nők kb. 1%-ánál van jelen ez a probléma. Ezekben a hölgyekben hasonló folyamat zajlik, mint a természetes menopauza bekövetkeztével: a petefészkek működése leáll, mind a hormontermelés, mind pedig a peteérés tekintetében – tudhattuk meg Dr. Csajbók Évától.

A POF kialakulásának okai és fajtái

Egészséges felnőtt fogamzóképes hölgyekben a normális petefészek-működéshez az agyalapi mirigyben termelődő FSH (follikulus stimuláló hormon) és LH (luteinizáló hormon), és a petefészkek által termelt ösztrogén és a peteérés, sárgatestképzés összehangolt működése szükséges. A korai petefészek-kimerülés esetén a petefészkek idejekorán elvesztik mind hormontermelő, mind pedig érett petesejt-képző funkciójukat.  Emiatt a menstruációs ciklus elmarad (amenorrhoea), és infertilitás alakul ki.  Emellett – csakúgy, mint idősebb társaikban – ezekben a hölgyekben is kialakulhat csontritkulás az ösztrogén-hiány következtében. Oka sok esetben ismeretlen marad, de állhat a hátterében korábbi kétoldali petefészek eltávolítása vagy korábbi kismedencei sugárkezelés, esetleg kemoterápia, de lehet autoimmun eredetű és genetikai okokból létrejött is (mint pl. ún. ”törékeny X-kromoszóma”).

A kórképet elsőként Fuller Albright írta le 1942-ben. Egy fiatal hölgynél talált magas FSH-t (follikulus stimuláló hormon) és alacsony ösztrogén szintet a menstruációs ciklus elmaradása mellett. Ő nevezte ez a kórállapotot primer (elsődleges) petefészek-elégtelenségnek, elkülönítve azt az ún. másodlagos petefészek-elégtelenségtől, ahol a hiba nem a petefészekben magában, hanem az agyalapi mirigyben van.

El kell különítenünk a korai petefészek-elégtelenséget az ún. primér (elsődleges) petefészek-elégtelenségtől. Az utóbbiban szenvedő betegekben soha nem jelentkezik spontán menstruációjuk (mint pl. Turner szindróma), míg a POF-nél a betegek ciklusa korábban teljesen normális volt. A POF-nek van olyan fajtája, melyben „csak” az érő petesejtek érintettek, és a primordiális tüszők egészségesek (pl. bizonyos autoimmun folyamatokban), és van olyan forma, amiben már a petesejt-előalakok is betegek. Az utóbbiban szenvedő hölgyek csak donor petesejt segítségével kerülhetnek áldott állapotba, az előzőeknél előzetes ösztrogén-kezelés után külsőleg adott FSH-val megkísérelhető a petesejtérés elérése.

Jellemző tünetek

A kórkép diagnosztikájában a klinikai jelek (amenorrhoea, hőhullámok) mellett a laboratóriumi paraméterek, a magas FSH és LH, és alacsony ösztrogén szintek bizonyító erejűek lehetnek. A kétszeri alkalommal 40 mIU/l feletti FSH-érték esetén a POF diagnózisa szinte bizonyos. Az utóbbi néhány évben (Magyarországon kb. 1,5 éve) áll rendelkezésünkre egy újabb laboratóriumi paraméter, az ún. AMH (Anti-Müllerian Hormon) mérésének lehetősége, mely segítségünkre lehet a diagnosztikában. Az AMH alacsony értéke szintén támogatja a petefészek-elégtelenség diagnózisát. Az AMH egy olyan hormon, melynek szérumszintje a kor előrehaladtával is csökken, de egyértelmű összefüggés mutatkozik a petefészkekben még jelen levő “érlelhető”petesejtek száma és az AMH-szintek közt. Születésünkkor egy bizonyos mennyiségű petesejt van a petefészkeinkben, ezek az ún. primodrális tüszők, melyek közül normális esetben 28 naponta 1–1 petesejt megérik, és vagy   megtermékenyül, vagy elhal. Minél kevesebb petesejtünk van, annál alacsonyabb az AMH-szintünk. Az AMH tehát – bizonyos korlátok mellett – jól használható a POF gyanújának megerősítésére vagy kizárására – magyarázza a szakember.

A legfontosabb kérdés: teherbe eshet-e egy POF?

A korábban POF-ként diagnosztizált betegek 5-10%a spontán teherbe eshet, amennyiben nem genetikai vagy anatómiai okú a petefészek-elégtelenség, és csak az érő tüszőket érinti a kórkép. Amennyiben vélhetően a petefészkek vérellátását veszélyeztető hasi műtétet vagy szisztémás kemo-illetve radioterápiát terveznek, érdemes megfontolni a petesejt- vagy esetleg petefészek-szövet fagyasztást, amennyiben a beavatkozás után fertilitási igény lenne. Különösen érdemes erre figyelni gyerek- és fiatal felnőttkorban.

A kezelést érdemes a diagnózis felállítása és a potenciális rizikófaktorok felmérése után mihamarabb megkezdeni a csontritkulás kialakulásának kivédése céljából. Fontos azonban tudnunk, hogy fokozott trombózishajlam, dohányzás, nem jól beállított magas vérnyomás esetén a női hormonpótlás ellenjavallt. Amennyiben a beteg saját vagy családi anamnézisében szerepelt trombózis, a kezelés megkezdése előtt mindenképpen szükséges a trombózishajlam felmérése, az ún. trombofília-panel elvégeztetése, családi halmozódású emlőrák esetén különös óvatosság szükséges szintén a hormonpótlás ideje alatt – tudhattuk meg Dr. Csajbók Évától.

Esélyek és veszélyek

Dr. Vereczkey Attila meddőségi és endoszkópos specialista szerint az IVF kezelést megelőzően nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy vannak-e működő petesejtek a petefészekben. Mivel a POF-ben szenvedő páciensek petefészek-működése hasonlít a menopauzában lévő nők petefészek-működésére, így sajnos a stimulációs kezelés sokszor sikertelen, tüszőnövekedés nem látható, petesejtet nem nyerhető. Ez az oka annak, hogy sok esetben a POF-ben szenvedő pácienseknél a petesejt-adományozás jelentheti az egyedüli megoldást. A petefészek petesejtállományának meghatározására azonban már van mód napjainkban, így nagyjából meg lehet állapítani, hogy a korai petefészek-leállás veszélyezteti-e a pácienst? Ilyen vizsgálatokat a meddőségi klinikánkon rutinszerűen végzünk, melyek közé speciális ultrahang-, hormon- és genetikai vizsgálatok is tartoznak. Ha egy páciensnél azt látjuk, hogy elindult a folyamat, melynek a végeredménye a POF lehet, mindenképpen javasoljuk, hogy vegye fontolóra az előrehozott gyermekvállalást.

A korai petefészekkimerülés-szindróma okainak hátterében feltétlenül meg kell említeni a környezeti tényezők hatását, több tudományos tény igazolja, hogy az életmódunk, táplálkozás, stressz, károsító környezeti hatások, valamint egyéb toxikus anyagok is vezethetnek ehhez a máig tisztázatlan betegséghez. Ez az oka annak, hogy nemcsak a saját egészségünk, hanem a jövendőbeli gyermekáldás miatt is javasolt a lehető legegészségesebb életkörülményeket biztosítani saját magunk, párunk, és leendő számára – javasolja Dr. Vereczkey Attila.

forrás: www.szimpatika.hu

Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.


Miért klimaxoknak a nők?


Az állatvilágban szinte az összes faj egy életen át termékeny, csakúgy mint a férfiak. Miért mások a nők? Egy új evolúciós elmélet szerint a menopauza megjelenése mérsékli a nő és menye közötti genetikai versengést.

"Hozzászoktunk ahhoz, hogy a nők életének része a változó kor, de ritkán tűnődünk el rajta, hogy milyen bizarr is ez a jelenség. Az állatvilágban szinte az összes faj egész életében termékeny, és igaz ez a férfiakra is. Akkor a nők miért mások? Tanulmányunk elsőként mutat rá, hogy a válasz valószínűleg az anyós és a meny közötti kapcsolatban keresendő" - olvasható az Ecology Letters című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban, amelyet finn, brit és amerikai kutatók jegyeznek.

Nem előnyös, ha egy nő a menyével egyszerre szül

A tanulmány szerint a változó kor (menopauza, klimax) evolúciósan azért alakult ki a nőknél, hogy egy anya és menye között ne lehessen konkurenciaharc. A statisztikai adatok szerint ugyanis, ha egy anya, aki már egyben nagymama volt, de élete késői szakaszában még gyereket is szült, ráadásul a gyerekszülés ideje egybeesett a menye szülésével, a két újszülött esélye, hogy megérjék a felnőttkort, lényegesen alacsonyabb volt, mintha más időpontban születtek volna.

A teória megerősíti azt a feltételezést is, hogy evolúciósan a változó kornak abban is szerepe van, hogy a nagymamakorú nő figyelme az unokáira terelődjön. Hagyományosan ez azt jelentette, hogy a nő táplálta családját, és megóvta a gyerekeket a balesetektől és betegségektől.

Több unokája van annak a nőnek, aki idősen már nem szül

A kutatáshoz 1700 és 1900 közötti finn családok több generációjának születési és halálozási adatait használták fel - azaz a modern egészségügy és családtervezés megjelenése előtti korszak statisztikáit elemezték.

Az adatok alapján egyértelműen látszott, hogy egy nőnek több unokája volt, ha 50 éves kora körül befejezte a gyerekvállalást.

Ugyanakkor, ha egy gyerek olyan családba született, ahol az anyós és a meny egyszerre szültek, annak valószínűsége, hogy a gyerekek nem érik meg a 15 évet, kétszer magasabb volt, mintha más időpontban születtek volna. Érdekesség, hogy ugyanez nem volt igaz, ha egy nő és a vérszerinti lánya szültek egy időben.

Az idősen szülő nő és a menye a génjeik továbbadásában ellenfelek

A kutatók szerint evolúciósan egy nőnek érdeke, hogy a vele 50 százalékban azonos genetikai állományt hordozó lányával kooperáljon, míg a meny és az anyós nem állnak biológiailag rokonságban, így saját génjeik továbbadásában ellenfelei egymásnak.

A tanulmány szerint a menopauza azonban csökkenti ezt a versenyhelyzetet az anyós és a menyek között. E mellett a változó kor miatt az anyós nagymamaként is többet tud segíteni az unokák nevelésében.

Már korábban is születtek teóriák a menopauza okáról. Így például felvetődött, hogy az idősebb nőknél a szülés és a terhesség fokozott kockázattal jár, a változó kor viszont ezt a veszélyt elhárítja.

forrás: origo.hu

Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

 

Mégsem enyhíti a lenmag a hőhullámokatKorábbi kutatások megállapításaival ellentétben egy vasárnap ismertetett tanulmányban amerikai kutatók úgy találták, hogy a lenmag hatástalan a változókorban lévő nők hőhullámainak enyhítésében.
Share on iwiw Share on facebook Share on twitter More Sharing Services
Sandhya Pruthi kutatásvezető, a rochesteri (Minnesota) Mayo Klinika professzora elmondta, hogy meglepte őket az eredmény, mert a korábbi, kisebb méretű vizsgálat hatásosnak mutatta a lenmagot a menopauza tüneteinek csökkentésében.A hőhullámok a változó koron kívül gyakran előfordulnak az emlődaganatok hormonális kezelését követő tünetek között is, és sok esetben jelentősen rontják az érintett nők életminőségét.Az ösztrogénterápia számos esetben hatékonyan csökkenti a hőhullámokat, ám sok nő tart a hormonterápia rákkockázatától - magyarázta Pruthi.
A mostani tanulmányba 188 menopauza után lévő nőt vontak be, akik véletlenszerű kiválasztás alapján hat héten át naponta vagy 410 milligramm növényi ösztrogént (lignanokat) tartalmazó, vagy placebo szereket kaptak. A résztvevők közül 91 nőnek volt megelőzően mellrákja.A vizsgálat eredményeit az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi konferenciáján ismertették, ímelyet a hét végén tartottak Chicagóban mintegy 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével.

 

Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

 

A menopauza világnapja

A menopausa időszaka 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Ilyenkor minden nő egy alapdilemmával szembesül: a hormonhiány okozta kellemetlenségeket válassza vagy ezek kikerülése érdekében a hormonkezelés kockázatait vállalja.

A döntő egészségügyi tényezők nagy egyéni eltéréseket is mutathatnak, minden változókorba lépett nőnél személyre szabottan kell dönteni, és kiválasztani a megfelelő kezelést annak érdekében, hogy a fennálló rizikófaktorok mellett a menopausa miatt kialakuló ösztrogénhiány következtében a lehető legkevesebb esélyt adjunk a súlyos betegségek kialakulására. Ez a kezelés nem feltétlenül csak hormonkezelés lehet, nagyon fontos az egészséges életmód követése is– vallja az immáron több, mint 15 éve megalakult Magyar Menopausa Társaság.

A Menopauza Társaság legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet az országos Menopausa Ambulancia hálózatra, hiszen elsősorban itt érhető el az a szűrés és rizikófeltárás, amelynek eredményeként a megfelelő kezelésről is dönteni lehet. Magyarországon mintegy 700 ezer nő érintett, azonban többek között a negatív társadalmi megítélés is nehezíti a betegek dolgát, hogy problémáikkal a megfelelő orvoshoz forduljanak és megfelelő kezelést kapjanak az egészségügyi kockázatok maximális csökkentése érdekében. A jobb időkben is Budapesten csak az érintettek kb. 5%-a kapott kezelést.

A Menopausa Ambulancia hálózat 1995-ben kezdte meg működését, 2002-ben országosan mintegy 90 szakambulancia működött. 2002-től kezdve azonban drasztikusan csökkent a kezelt betegek száma – a 64.000-es betegszám az egynegyedére esett vissza, majd pedig megszűnt az alkalmazott gyógyszerek támogatása is, így a mintegy 750%-os gyógyszerár emelkedés is sújtotta a kezelt betegeket. Az okok között keresendő az is, hogy egy alaptalan ellenérzés alakult ki a hormonkezelésektől, a lehetséges káros mellékhatásoktól.

Mindezen tévhitek és hiedelmek eloszlatása érdekében a Magyar Menopausa Társaság szeretné az október 11-i Menopausa Világnap alkalmát megragadni, és ismét erre a fontos, sokakat érintő témára irányítani a közvélemény figyelmét.


Bővebb információ:
www.mmt.hu

 Bővebb információ a most induló intim torna tanfolyamokról.

Asztali nézet